Cerpen : CInta Secretary

“Bella , jom pergi tengok wayang nak ?” ajak fatin.
“ish , malas lah aku. Kau pegi la sorang”ucap bella malas.
“kalau kau sayang aku , kau ikut aku. Kalau taknak ikut , that means kau dah tak sayang aku lagi dah” fatin berpura-pura merajuk.
“ni yang aku malas ni kalau dah merajuk. Susah nak pujuk tau”
“kau sayang aku tak ? kalau tak sayang cakap jak. Aku jalan sendiri.”fatin yang meneruskan rajuknya.
“mesti lah aku sayang kau. Kau lah kawan aku dunia dan akhirat , aten ! bha , cepat la bersiap. Lambat karang aku cancel ikut kau pegi tengok wayang.”
“ok ok . mahu pegi bersiap lah ni . yahoo ! I love you bella !”ucap fatin sambil tersengih.

Usai sahaja bersiap “Bella , cepatlah ! karang main dah movie tu .”ucap Fatin sambil mengambil kunci kereta.
“oke , siap dah pun . Jom !” sahut Bella yang hanya mengenakan seluar jeans biru , baju berlengan panjang dan sehelai tudung putih . Simple !

#
Dalam perjalanan pulang ke rumah sewa “Eh , ada kerja kosong ka di tempat kau kerja?”bella memecah kesunyian.
“Masa yang tepat lah kau soal aku . Ada kerja kosong . Tp , kerja setiausaha. Mau ka ?”
“ala , tak kisah lah. Aku nak apply boleh?”Tanya bella.
“Boleh , kejap . Aku mesej bos aku dulu”ucap fatin sambil tangannya lancar menekan keypad. “bos aku kata , next week jumaat kau boleh interview . isnin hingga khamis dia outstation .” sambung fatin setelah ‘berurusan’ dengan bosnya itu.
“yeah ! thanks aten !”ucap bella gembira.
“oke , der ! my pleasure”balas fatin.

#
“ bella , bangunlah ! Jam 5:30 pagi sudah ni . Cepatlah ! Bangun , mandi , solat subuh !”
“oke”pendek sahaja jawapan yang eniti di bibir bella sambil bangun dari tempat tidur dan menuju ke bilik mandi.            
Sementara menunggu Bella bersiap , Fatin menyediakan alas perut sebelum bertolak ke tempat kerja.Bella hanya mengenakan sepasang baju kurung dan selendang untuk menutupi kepalanya. Just simple . Mereka mengisi perut dengan 2keping roti berintikan cokelat dan jus oren peel fresh segelas setiap orang. Usai sahaja mengisi perut , mereka bertolak ke tempat kerja fatin.
“Gud luck , Bella! Hope kau dapat lah keja secratery tu.” Fatin memberikan semangat.
“Thanks , Aten.”
“Aku sentiasa doakan kau”
Fatin memulas tombol pintu yang tertera nama ‘Tengku Syed Aizril (Pensyarah Syarikat)’
“Assalammualaikum , Encik . Ini dia kawan saya.” Fatin memulakan bicara.
“Wa’alaikumsalam. Ya , silakan duduk.”
“Kalau begitu , saya minta diri dulu”fatin mengundur diri.
“Awak lahh ni Nur Nabilah Natasyah ? Kawan fatin ?” soal aizril
“Ya , saya.” Tenang sahaja jawapan yang keluar dari bibir Fatin. Aizril mengamati pipi gebu Bella.
“kenapa awak mohon kerja jadi setiausaha ? Sedangkan awak kelulusan kolej multimedia?”
“semua tu kehendak saya sendiri”
“ouh , oke. Awak boleh mula bekerja isnin hadapan.”ucap aizril sambil tersenyum.
“yakah ? Terima kasih Encik Aizril”
“yup , tunggu dulu kejap!” arah aizril smbil tangannya menekan butang intercom dan mengarahkan fatin supaya masuk ke dalam pejabatnya dengan segera .
“tolong tunjukkan bella meja yang akan dia gunakan nanti” arah aizril kepada fatin.
“Jom Bella !” ajak Fatin sambil menarik tangan bella .
‘begitu akrabnya mereka berdua’getus hati aizril.
“Thanks , Aten ! Aku sayang kau !”ucap Bella seraya memeluk Fatin tanpa mempedulikan beberapa pasang mata yang sedang memerhatikan mereka termasukalah Encik Aizril.

#
“Tak sangka 6 bulan dah kita kerja bersama kan ?”Fatin memulakan bicara.
“ha’ah la . Tapi , bos tu ha ! Asyik-asyik aku jak kena buat . Naik bosan aku .”omel Bella
“Ala , kau yang nak jadi setiausaha BOS KESAYANGAN KAU . Rasa laa ! hahahaha.”
“Ish , kau ni .” marah bella sambil mencapai lengan fatin untuk sasaran cubitannya .

Sedang leka membaca novel Andai itu Takdir-Nya , tiba-tiba , lagu ‘Speak now’ berbunyi.
‘haish , sapa lah yang call malam-malam buta ni ?’omel Bella di dalam hati sambil tangannya mencapai telefon bimbitnya .
“Hello , sapa neh ?! Asal ganggu prang malam-malam buta ni?!” hambur Bella.
“Assalammulaikum . ni saya lah Encik Aizril”
‘erk?!  Asal plak mamat ni tetiba call ? “Wa’alaikumsalam”jawab Bella sambil otaknya ligat berfikir dari mana bosnya itu boleh dapat numbernya .
“hello !Ada orang tak?”soal aizril .
“ah ah? Ada-ada”jawab Bella sedikit terkejut.
“Ha , Bella. Esok awak free tak ?”soal Aizril.
“Ha ? Free. Np ?”soal bella sedikit hairan.
“Esok boleh tak jumpa di KFC di OneBorneo?”
“Err , tak tau lah . Fatin kan takda. Dia balik kampong . Awak tau kan?”
“Ya , saya tau tu. Tapi , saya ada nak bicang sikit dengan awak.”
“Erm , tak boleh bincang dari telefon jak ka ?”
“Dah-dah ! Tiada bantahan! Awak kena pegi juga. Kalau tak , saya datang ambil awak dekat rumah nak ?”
“Eh , Tak nak lah! Nanti apa pula kata jiran yang lain. Baiklah ! Saya datang.”ucap Bella yang sedikit geram dengan arahan bosnya itu.
“Oraits sayang. Jam 1:00petang ok ? Ok lah. Esok jumpa , Assalammualaikum.”
“Hmm, Ok.Wa’alaikumsalam.”

#
“Bella ! Bella!” laung Aizril dari jauh yang terlihat bayang Bella sambil berlari pantas mendapatkan gadis itu.
Bella yang sedikit terkejut dek teriakan itu pantas menoleh kea rah laungan namanya itu.”Eh , Awak rupanya.”
“Ha’ah la , sapa lagi kalau bukan saya. Dah jom !”Ucap Aizril sambil tangannya menarik tangan Bella.
‘nasib baik pakai lengan panjang .’
Tangan Bella di lepaskan . “Tak sangka serentak pula kita datang kan ? Awak skodeng saya ek?”Acah Aizril sambil berjalan beriringan dengan Bella.
“Eish , tak kuasa saya nak layan awak !” Bella buatmuka sambil menoleh kea rah Aizril. Dalam masa yang sama , Aizril juga menoleh kearah Bella serentak . Akhirnya , Berderai ketawa mereka. Mereka mengambil tempat duduk di bahagian sudit restoran.
“awak nak makan apa?”soal Aizril.
“Ha?! Dari awak jak.”
“Aik , okeoke. Nak minum apa?”
“minum? Bagi Mirinda Strawberry la”
“oke” Jawab Aizril sambil melangkah kaki menuju ke kaunter untuk memesan makanan.  Bella pula tanggannya lancer sahaja bermesej . Entah dengan siapa.
“Uik , khusyuk jak bermesej. Dengan pakwe ka ? Neway , saya orderkan burger .”
“Pakwe la sangat . Kawan saya la si Iqram.”
Iqram . Lelaki yang menaruh perasaan dengan Bella sejak mereka di Semester pertama di kolej . Namun , Bella hanya menganggap Iqram sebagai teman baiknya . Seperti dia mengaggap Iqram sebagai abangnya sendiri.

#
Aizril yang hanya memerhati Bella sejak tadi yang khusyuk sakan bermesej dengan ‘pakwe’ dia tu. Comelnya gadis yang kini duduk di hadapannya . Ada sesuatu perasaan yang menjalar di hati tiap kali melihat wajah gebu gadis yang bernama Nur Nabilah Natasyah. Namun , dia hanya memendam semua perasaannya itu.
Bella yang sedar dirinya diperhatikan memualakan bicara “Erm , apa yang awak nak bicangkan sangat tu sampai tak boleh bincang melalui telefon?”
Aizril yang tersentak dengan pertanyaan Bella seraya menjawab “Ouh ya , next week awak kena ikut pergi Melaka?”
“Ada apa?”
“Ada majlis sambutan khas buat secretary-secratery.”
“Hish , tak nak la !”
“Aik ? Saya kata awak kena ikut . Sapa bos ? Awak ka saya ? Awak perlu patuh segala arahan saya!”jawab Aizril sambil tersengih.
‘hish , mamat ni paksa aku jak . Benci !’ omel Bella di dalam hati.

#
Sedang menikmati angin malam . tiba-tiba ~ lagu ‘Kimia’ bordering menandakan ada pesanan masuk. Bella sempat mengerlng kea rah jam yang tergantung di biliknya. Jam menunjukkan jam 10 malam . ‘Haish , sapa la yang mesej aku ni?’ getus hatinya sambil tangannya mencapai telefon bimbitnya. Bella melihat nama ‘Aizril’ yang tertera sebagai pengirim. ‘ Ha , nak apa lagi lah mamat ni . Esok kan jumpa jugak’ getus hatinya lagi seraya membuka pesanan yang masuk ke inbox.

Hye ! Sok bangun awal tau. Siap awal ! Saya jemput awak kat rumah awak tw. Eh , barang-barang dah siap packing ? –Aizril
Hmm , yah hye . Yela , bos aizril ku syg oi ! Dah siap . Awk tuh dh siap packing ? Or ada yg dh packingkan utk awak ? Yelaa , ank tngku , ank bongsu la katakn . Msti dah kna packingkan kn ?-BellaEy , ada plak. Sy dh besar dh tw. Tp kn , nty awk jgk yg akn kmaskn brg2 sy. Ehehe .-Aizril.
Eish , awk engt sy nei isteri awk ? bluekk ! tak jgk sy layak jd isteri awk . tak setaraf ! –Bella.
Eh , sapa yg tntukn jd istri sy ? Suka sy la nk tntukn sp jd suri di hati sy ni , kn syg? Hahaha. –Aizril
 Eish , Awak ni kan . Eishhh ! – Bella
Alaa ~ jgn la mrah . Sy maen2 jak . Tp , klau btul pn sy tak kisah . haha ! –Aizril
Eee ~ mlas nk layan awk . Sy nk tido . bye ! Salam ! – Bella
Ala , jann la marah . oke la . Bye syg ! –Aizril

Malam itu , aizril tidak dapat melelapkan mata . Bayang Bella sentiasa menerpa di matanya. Dia hairan dengan perasaannya. Dia hairan dengan perasaannnya . Sama ada dia sudah jatuh cinta dengan gadis yang bernama Nur Nabilah Natasyah ? Ya ! Dia mulai jatuh cinta.

#
“Bella , boleh tak pulang rumah Umi saya kejap? Saya tertinggal gitar and Laptop.” Ucap Aizril memecah kesunyian.
“Hmm , oke.” Ringkas sahaja jawapan Bella .
Setengah jam kemudian, “Bella , jom turun jumpa umi . kejap jak”
“oke” jawab Bella sambil mennguntum senyuman.
“Assalammualaikum , Umi .”
“Wa’alaikumsalam , Ril .
“Assalammualaikum , tengku . Saya bella , setiausaha Tengku Aizril” sapa Bella lembut sambil menyalam dan mencium tangan lembut Tengku Sharmila sebagai tanda hormat.
“Wa’alaikumsalam , Bella . Ala , tak payah la sangat bertengku-tengku ni . Panggil Umi jak. Ouh , ini lah Bella yang Aizril selalu cerita dekat umi ? Alalla , manisnya.”
“Ha ? Encik Aizril selalu cerita pasal saya dengan tengku ? Opss ! Umi . eheh .
“Dia selalu cerita yang Bella ni…..”
Blum sempat Tengku Sharmila menghabiskan ayatnya, Aizril yang entah bila tercegat kat situ sudah memotong cakap uminya.“Opss ! Umi ! takda apalah saya cerita dekat umi.” Ucap Aizril sambil memberikan isyarat mata supaya uminya tidak menceritakan hal itu.
“ee , awk ni . buat terkejut dek orang jak dengan sergahan awak tu. Kalau umi ada sakit jantung , kan kesian.” Marah Bella.
“ehee , Alhamdulillah umi takda sakit jantung. Alaa , kesiankan umi jak ka ? saya tak ? hahaah ! Oke la , umi . kami jalan dulu . Karang tertinggal flight” ucap aizril sambil tersengih.
“oke , jaga diri tau . Jaga anak dara orang”
“Insyaallah umi . Assalammualaikum” ucap Aizril sambil memeluk uminya.
“Oke la umi . Bella minta diri dulu” ucap Bella . Umi melayannya bagai anak sendiri .

“Awak tunnggu sini . Biar saya yang urus tiket . Tolong pegang sekali handphone saya nie . Kalau ada orang call angkat jak k” arah aizril
“Hmm” ucap bella sambil tangannya mengambil juga handphone yang dihulurkan oleh Airil .
Bella mengambil tempat duduk di dalam lapangan terbang itu . Tiba-tiba berdering lagu ‘SpeakNow’. Dia mengambil handphonenya . tapi , ternyata bukan handphonenya . Dan ternyata bunyi itu datang dari handphone Aizril . Dia mengangkat panggil yang masuk .
“Hello Sayang . You kat mana ni?” terdengar suara wanita di corong telefon.
“Hello , maaf . saya setiausaha Encik Aizril . Dia akan mengikuti program di Melaka buat beberapa hari . Ada apa-apa yang cik nak sampaikan ?” Bella mengagak mungkin ini adalah teman wanita bosnya itu .
“Ouh yaka ? ok , awak tolong sampaikan yang saya rindu sangat kat dia” ucap Suraya dengan lentok suara yang gedik . menyampah!
“oke baiklah !”
“bye”
“bye!”

Usai saja berurusan , Aizril terus mendapatkan Bella .
“awak , tadi teman wanita awak call . dia suruh sampaikan yang dia rindu kat awak.” Ucap Bella .
“ha ?! eish , Su ni . tak habis nak ganggu saya . Dia tu bukannya teman wanita saya.”marah Aizril
“ouh yaka ?”
“yaa.”
Semua penumpang flight AirAsia dari Kota kinabalu ke Melaka.
Beberapa jam kemudian , mereka tiba di Mahkota Parade.Selesai berurusan di kaunter, Aizril menuju di mana Bella sedang menunggunya.
“Blok Orkid bilik 302 . oke ?”soal Aizril
“okeoke, bilik awak number berapa?”
“sebelah bilik awak jak ? napa ? takut ? ahhaha !”
“ish ! tak kuasa nak layan awak ni! Meh cni kunci bilik saya”
“ Ala , bucu-bucu . Nah , pegi lah rest. Nanti malam kita jumpa.” Ucap Aizril sambil menghulurkan kunci hotel. Bella akan berkongsi bilik dengan secretary dari syarikat yang lain.

Terdengar lagu ‘SpeakNow’ berdering. Bella mencapai telefonnya dan menekan punat hijau.
“hmm , Hello ?” ucap bella malas.
“Aik? Belum bangun lagi? Bangun lah! Saya tunggu awak kat lobi. Cepat turun”
“alaaa……” belum pun sempat Bella meneruskan kata-katanya , Aizril sudahpun memutuskan talian. Walaupun dalam keadaan malas, Bella merajinkan juga dirinya untuk turut serta dalam acara malam ini. Usai saja membersihkan diri, Bella terus turun ke lobi sebelum kena ceramah oleh bosnya itu. HAhAH !
“hye , sory. Tadi saya tertidur lagipun kepala saya pening.”sapa Bella kepada Aizril yang sedang rancak berbual dengan beberapa orang yang turut serta dalam acara malam ini.
“Eh , Hye ! Jom ke swimmingpool !”ajak aizril sambil menarik tangan Bella . Bella hanya menuruti Aizril. Lagipun dia kurang arif kat sini . Aizril hanya mengenakan pakaian santai . kebetulan warna baju mereka juga sama.
“hye Asyraf ! Lama tak jumpa kau . Apa khabar?
“Hye Aizril ! Aku ? oke jak. Wahh ~ makwe yang ke berapa ni?”
Bella menahan malu . ‘sejak bila aku jadi makwe mamat ni?’getus hatinya.

#
Ketika Bella leka berbual bersama secretary yang baru sahaja dia kenal pada malam itu , tiba-tiba ,
“Lagu ini saya tujukan buat sesorang yang istimewa juga dengan sempena ini , saya ingin melamar gadis itu sebagai suri di hati saya iaitu Nur Nabilah Nastasyah.” Terkejut Bella kerana namanya disebut. Sesuatu perasaan yang sukar diungkap menjalar dihatinya. Adakah aku bahagia? Ya ! Sememangnya sejak awal lagi aku mulai jatuh hati dengan insane bernama Tengku Syed Aizril. Namun , tiap kali itu juga dia menafikan perasaannya.
Lagu Percaya Padaku nyanyian Ungu dinyanyikan oleh Aizril. Selepas sahaja dia tamat menyanyikan lagu itu. Dia turun mendapatkan Bella yang termanggu sendirian di tepi kolam .
“Sudikah awak menjadi suri di hati saya?” soal aizril.
“maaf , saya tak dapat berikan jawapan sekarang”Bella tersentuh dengan tindakan berani aizril itu .

#
Sebelum bertolak pulang . Bella bersalaman dengan semua orang. Dia juga masih teringat perbualan teman sebiliknya tentang Aizril. Ketika itu Bella hanya berpura-pura tidur.
“Cian la Bella ni kan? Free jak kena tipu dek Aizril tu. Yang Aizril tu , asyik-asyik bertukar teman.”
“ha’ah laa .”

Sepanjang perjalanan pulang ke kota kinabalu , Bella hanya mendiamkan diri . Aizril juga perasan dengan perubahan Bella itu. Beberapa jam saja , mereka sudah sampai di Lapangan Terbang Kota Kinabalu. Aizril memandu dengan cermat.

#
Sejak peristiwa 3minggu yang lalu itu , Bella mengambil keputusan untuk menghindarkan diri dari Aizril . Dia tidak mahu dikecewakan lagi . Cukuplah kenangannya bersama Syazwan. Betapa sayangnya dia pada lelaki yang bernama Mohd Syazwan pada suatu ketika dahulu . begitu banyak janji-janji manis yang lelaki itu janjikan padanya . namun , hanya kerana perempuan lain dia sanggup mengkhianati cinta yang selama ini mereka anyam. Tak sangka! Dan tak semudah itu dia akan mempercayai kaum sejenis Syazwan. Apatah lagi lelaki seperti Aizril yang pernah menuntut di luar Negara. Pasti ramai teman wanitanya. ‘Aku tak mahu jadi mangsanya!’

Aizril yang perasan tentang perubahan Bella itu terasa sedikit hairan. Ada juga di menanyakan tentang perubahan Bella itu kepada Fatin . Tapi , Fatin juga tidak tahu. Aizril mengambil kekuatan untuk menanyakan sendiri hal ini kepada Bella . Dia mengajak Bella untuk makan tengahhari di rumahnya . dia memberikan alasan bahawa uminya merinduinya. Ternyata Bella termakan juga dengan pujuk rayu itu.
Aizril menekan butang intercom dan mengarahkan Bella supaya masuk ke pejabatnya.
“ya saya?”
“silakan duduk dulu.”
“ tak perlulah . saya ada banyak kerja lagi .”
“baik lah . tengahhari nanti awak nak ikut saya atau naik kereta sendiri?”soal aizril
“saya naik kereta sendiri.”ringkas sahaja jawapan Bella .
“oke, itu saja”
“saya keluar dulu”
Begitu rindu dia dengan gelak ketawa Bella. Namun , apakan daya.
“Assalammualaikum umi. Umi apa khabar?”soal Bella yang sememannya merindui wanita tua itu.
“wa’alaikumsalam. Khabar baik . Bella pula?”
“Bella sihat”
Mereka menikmati makanan tengahhari yang sudah siap disediakan oleh pembantu rumah mereka.
Selepas sahaja menikmati makan tengahhari. Bella mengikut umi ke taman bunga yang dihias cantik dengan pelbagai bunga-bunga di luar rumah. Terlalu banyak kisah yang Bella ceritakan kepada wanita itu. Aizril yang terlihat umi dan Bella diluar pun turut menghadirkan diri ke luar rumah. Aizril memberikan isyarat kepada uminya yang dia ingin bertanyakan soalan yang selama ini dipendamnya itu. Uminya faham dan tahu tentang ‘perang dingin’ antara mereka. Seraya masuk ke dalam rumah dengan alasan ingin membantu orang gajinya menyediakan minuman.

“Bella , boleh saya tanya awak sesuatu?”
“hmm , apa?”
“napa awak berubah eh? Jadi pendiam?”
“tak boleh ka?”
“hmm , Bella . jangan lah macam ni. Saya sayang awak. Risau saya tengok keadaan awak murung macam ni.”
“sayang konon. Dah la. Tak cukup lagi perempuan jadi mangsa buaya awak tu?! Awak ni memang lelaki buaya darat kan? Awak hanya tahu mempermainkan perasaan perempuan. Awak memang lelaki tak guna. Awak sama jak dengan Syazwan. Cukuplah ! Saya tak mahu jadi mangsa awak yang seterusnya. Janganlah awak nak tipu saya lagi. Saya dah dengar semua tentang awak. Saya tahu awak dah ramai teman wanita kat luar sana. Tak payah laa nak mempermainkan perasaan saya.”usai sahaja Bella menghamburkan kata-kata yang selama ini terbuku di dalam hati, dia melangkah masuk dan mengambil handbag dan kunci kereta sambil melangkah mendapatkan umi . Bella menyalam dan mencium umi dengan perasaan sayu.
Aizril yang tergamam dengan kata-kata Bella tadi tanpa sedar airmata mengalir di tubir mata lelakinya. ‘Siapa Syazwan? Siapa yang buat-buat cerita tentang aku?’ Aizril bingung!
Hati wanita Bella terluka ! ya ! terluka ! Bella mengambil keputusan untuk cuti setengah hari. Dia tidak mahu bersemuka dengan insane yang bernama Aizril itu.

#
Sebulan selepas kejadian itu , Bella dan Aizril bagaikan musuh! Tak pernah bertegur. Bertegur pun jika ada sesuatu yang penting. Bella perasan yang susuk badan Aizril juga semakin susut . Adakah ini kerana tindakannya itu? ‘ah! Aku peduli apa. Takkan aku mahu jadi mangsa seterusnya. Cukuplah apa yang pernah dirasainya.Dasar lelaki buaya darat .

Malam itu , Aizril sengaja pulang lewat ke rumah. Dalam perjalan pulang ke rumah . Aizril kemalangan.

Keesokan harinya, semua staff akan pergi ke hospital untuk melawat Aizril kecuali Bella. Dia enggan berjumpa dengan lelaki itu. Sememangnya dia juga menyayangi lelaki itu. Tapi, dia tidak mahu menjadi mangsa sikap buaya lelaki itu. Staff yang lain juga tahu tentang ‘kisah’ antara Aizril dan Bella.

Fatin merancang sesuatu untuk menyatukan mereka. Dia bergabung bersama staff yang lain. Dia tahu, hati wanita Bella pasti tersentuh.

#tiba masanya.
Fatin menerpa kebilik Bella dalam keadaan tercungap-cungap. “ Bella, Encik Aizril….”
Fatin tak dapat menyambung kerana lelahnya.
“kenapa dengan dia?”soal Bella risau.
“Encik Aizril kritikal!” ucap Fatin.
“ha?!”
“ya , Jom ke hospital sekarang!”
“okeoke” Ucap Bella sambil mencapai tudungnya yang tersangkut di bilik.

Sampai saja di hospital , “Mana Encik Aizril?”
“jom ikut aku.”sambil menarik tangan lembut sahabatnya itu.
Bella terpandangkan sekujur tubuh lemah yang dikerumuni ole staff-staff yang lain. Mereka yang terpandangkan Bella segera member laluan untuk Bella melihat Aizril dengan lebih dekat.Sayu hatinya melihat tubuh itu.

“Aizril bangun ! Bangun! Jangan tinggalkan saya. Kan awak kata awak sayang saya. Bangunlah!”ucap Bella sambil menggerakkan tubuh yang lemah terbaring di katil hospital itu. Dia tidak mempedulikan semua mata yang memandang perlakuannya itu. Terdengar esakan sayu Bella. Aizril membuka matanya. Lalu tersenyum kepada gadis yang amat di sayanginya itu.

“Ya sayang. Aizril takkan tinggalkan sayang. Tapi , siapalah Aizril ini untuk diterima oleh gadis seperti Bella. Aizril minta maaf. Aizril tahu , Aizril tak layak buat gadis sebaik Bella ini.”

“Tak , saya yang salah. Fatin sudah menceritakan segalanya dengan saya. Saya minta maaf. Saya salah sangka terhadap awak. Saya pun sayangkan awak”ucap Bella dalam sedu-sedan.

“betul ni? Awak sayangkan saya?”
 
“ya, betul” jawab Bella malu.

Semua mata yang memandang adegan itu tersenyum gembira. Akhirnya mereka dapat disatukan.

#sejak kejadian di hospital hari tu . mereka mulai menganyam kasih.
Tiba suatu hari , sedang Bella membeli-belah bersama Fatin.
“Kau memang perempuan tak tahu malu kan? Rampas boyfriend orang?”ucap Suraya serentak satu tamparan hinggap di pipi comel Bella. Beberapa pasang mata memandangan adegan itu.
“Hei! Sapa yang rampas sapa?”Fatin melawan bagi pihak Bella.
“kau tahu tak. Kawan kau yang kononnya baik sangat ni dah rampas Aizril daripada aku!”
“Siapa kau pada Aizril?”
“Aku teman wanitanya sejak kami belajar dari Australia lagi. Faham! Kalau kau kacau lagi hhubungan aku dengan Aizril , Awas kau!” selesai sahaja mengucapkan kata-kata itu , Suraya berlalu.
Bella menangis teresak-esak.

“Fatin , aku mahu tenangkan fikiran dulu. Kau tolong sampaikan surat ini untuk Aizril ya. Aku balik kampong esok.”
“oke , aku tetap sokong apa juga keputusan kau.”

Keeseokan harinya. Fatin memberikan surat itu kepada Aizril.
Aizril membuka dengan dada yang berdebar-debar.

Assalammualaikum , buat Aizril disayangi.
Sebelum itu , Bella minta maaf kalau Bella pernah sakitkan hati Aizril.
Mungkin Aizril tertanya-tanya kenapa. Biarlah Bella yang undurkan diri. Bella tak mahu jd penghalang hubungan antara Aizril dengan Su. Maaf. Biar lah. Setakat sini saja hubungan kita. Halalkan makan minum dan apa juga yang Bella lakukan. Maafkan Bella. Kirim salam sayang untuk Umi. Bella sayang Umi. Bella sedar Bella tak setaraf dengan Aizril. Bella hanya budak hingusan kampung. Biarlah . Kita memang tidak setaraf.

Dari , Bella.


Laju sahaja airmatanya gugur. Dia bertekad akan mencari kampung Bella.

Hey su! Kau jgn engt kau tu bgs sgt! Klau kau gngu lg aku dgn Bella. Nahas kau! –amaran Aizril
Alaa syg , apa ni? Takkn sbb bdk kmpg tu you sggp ketepikn I? –gedik Su.
Apa kau? JANGAN GANGGU AKU LAGI!-amarannya yang terakhir.

Keesokan harinya, Aizril membawa umi serta Fatin sebagai penunjuk jalan ke kampung Bella.
Tiba sahaja di kampung Bella , Fatin memberitahu jika Bella keccewa pasti dia pergi ke sungai. Aizril pun pergi ke sungai untuk mencari gadis yang di sayanginya tu. Dia terlihat susuk tubuh yang memang dirindui dan disayangi itu. Terus dia menerpa kearah Bella.
“hye syg! Rindu la dengan Bella.”ucap Aizril manja.
“awak nak apa datang kampung saya? Awak tak setaraf nak tinggal kat kampung saya ni”
“saya tahu awak marahkan saya. Takkan awak lebih percayakan orang lain daripada saya? Saya tahu saya bukan lelaki yang terbaik.”
“saya minta maaf.”hanya itu yang terluah.
Aizril tidak puas hati. Lalu , menceritakan semua kisah di sebalik hidupnya itu. Bella menitiskan airmata. Akhirnya mereka berbaik semula. Mereka bergurau di sungai sehingga petang.

“Sudikah awak menjadi suri di hati saya buat selamanya?”
“Sudi.”
“terima kasih kerana menerima saya dalam hidup bella.”

Akhirnya, mereka menamatkan hubungan itu dengan perkahwinan. Mereka hidup gembira disisi yang tercinta dan tersayang.

Maaf , ini cerpen saya yang pertama. Saya tahu banyak kekurangan. Maafkan saya. Enjoy you readingJ

Read And Forget

1 comment:

fatiNami said...

wahhhh,,,,adik,,,,,kls cerpen kaw,,,akaq syok baca,,,,best la....tahniah ye dik